Verzorging

De Medinilla is een makkelijk te verzorgen plant. Bij een goede verzorging geniet u geen weken, maar maanden van de uitbundige bloei van uw Medinilla. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de bloemenpracht van uw Medinilla. Daarnaast geven wij u tips om uw Medinilla meerdere malen in bloei te krijgen.

Temperatuur en licht

De Medinilla gedijt het best als zij een lichte standplaats heeft, bij voorkeur bij het raam. In de winterperiode heeft de Medinilla het liefst direct zonlicht. In de zomer is het ook belangrijk dat de Medinilla genoeg licht krijgt. Echter kan ook de Medinilla in de zomer bij te fel zonlicht verbranden. Daarom kunt u direct zonlicht in de zomermaanden beter vermijden.

In de natuur groeit de Medinilla in de oksels van de bomen in de tropische en zonnige gebieden. Zij wordt hier beschermd tegen direct zonlicht door het bladerdek van de bomen. De ideale temperatuur voor de leefomgeving van deze plant is 17 tot 25°C, waarbij u het langst van uw Medinilla geniet bij een temperatuur zo dicht mogelijk bij de 17°C. Hoe warmer het is, hoe sneller de bloemtrossen zich ontwikkelen.

Verzorging - temperatuur en licht-80

Watergift

De Medinilla heeft niet veel water nodig. De Medinilla heeft het liever iets te droog dan te nat. Wanneer de Medinilla dorst krijgt is dit gemakkelijk te zien; dan laat ze haar bloemen en blad wat meer hangen, dit is voornamelijk goed te zien bij de Medinilla Dolce Vita en de Medinilla Dolce Rossa. Wanneer u de Medinilla een glas water geeft, fleurt ze weer helemaal op. Er zijn weinig planten die het u zo makkelijk maken en zelf aangeven wanneer ze dorst hebben. De Medinilla is ook een liefhebber van een sproeibeurt, maar dit is niet noodzakelijk. Daarnaast heeft de Medinilla geen voedsel nodig, omdat onze Medinilla’s van de kweker voldoende voedsel meekrijgen om de eerste bloei mee door te komen.

Verzorging - watergift-80

Na de bloei

Na de bloei is het raadzaam om de oude bloemen eruit te halen. De Medinilla zal dan nieuwe bladeren gaan maken op de plek waar de bloemen gezeten hebben. Als deze uitgegroeid zijn, kunt u de plant op een koelere standplaats zetten. (16 tot 18 °C). Hiermee brengt u de knopvorming in de nieuwe bladeren op gang. Maar let op, de plant blijft wel veel daglicht nodig hebben. Als de nieuwe knoppen goed zichtbaar zijn kan de plant weer terug naar de normale temperatuur, waardoor de knoppen zich verder kunnen ontwikkelen tot nieuwe bloemtrossen. Wanneer u de Medinilla opnieuw in bloei wilt trekken, is het bijmesten van de Medinilla raadzaam. Hiervoor kunt u het beste Orchideeën voeding gebruiken. De Orchidee is net als de Medinilla een epifyt, wat betekend dat ze in de oksels van bomen groeien, waarbij ze hun voedsel halen uit het natuurlijke restafval, wat in deze oksels achterblijft.

Verzorging - na bloei-80

Grond

Als u de Medinilla wilt verpotten is dit het beste in het voorjaar te doen, omdat de plant dan de meeste groeikracht heeft als gevolg van toenemende lichtsterkte. Poot de Medinilla bij voorkeur in schrale bosgrond of turf zonder mest en kalk voor een optimaal resultaat.

Verzorging - grond-80
Verzorging - groeisuikers-80

Groeisuikers

Wanneer uw Medinilla goed groeit, dan maakt zij groeisuikers aan. Deze zijn zowel zichtbaar op de bloemen als op het blad. Hierover krijgen wij vaak vragen. Maakt u zich geen zorgen. Het is een goed teken wanneer de Medinilla deze suikers aanmaakt.